در میان انواع طرحهای بیمهای که از جانب شرکتهای مختلف ارائه میشوند، بیمه شخص ثالث همچنان پرمخاطبترین نوع بیمه است. بدون شک یکی از دلایل اصلی سهم بالای بیمه شخص ثالث در بازار ایران، اجباری بودن این بیمه است. بهصورتیکه اگر وسیله نقلیهای تحت این پوشش نباشد، ممکن است عواقب جبرانناپذیری داشته باشد
در اولین قدم به این میپردازیم که حق بیمه شخص ثالث بر چه اساسی تعیین میشود و سپس به عوامل مؤثر بر قیمت نهایی خواهیم پرداخت.
اساس تعیین حق بیمه شخص ثالث و میزان پوشش مالی و بدنی که به آن خواهیم پرداخت مبلغ تعیین شده برای دیه کامل یک انسان در ماه حرام است. هر ساله قوه قضائیه میزان مشخصی را به عنوان حق دیه کامل در ماه حرام اعلام میکند. در سال 98دیه کامل در ماه حرام 360 میلیون تومان و در ماه غیر حرام 270 میلیون تومان تعیین شده است. در تقویم قمری چهار ماه ذیالقعده، ذیالحجه، محرم و رجب ماههای حرام به شمار میآیند.
بدین معنی که اگر فوت ناشی از حاثه رانندگی در یکی از این چهار ماه رخ دهد میزان دیه 360 میلیون تومان و در باقی ماه های سال 270 میلیون تومان می باشد.بر همین اساس حاقل پوشش بیمه مالی نیز در سال 98 ،9 میلیون تومان تعیین شده است .بیمه مرکزی بر اساس این مبلغ حداقل و حداکثر حق بیمه را یه شرکت های بیمه ابلاغ می کند .این مبلغ حق بیمه خواهد بود.ر مراحل بعدی می توان با استفاه از تخفیف های و تغییر برخی از فاکتور های موثر بر قیمت را کاهش یا افزایش داد.
تخفیف عدم خسارت تخفیفی است که به نسبت تعداد سال عدم استفاده از بیمه شخص ثالث به بیمهگذار تعلق میگیرد. برای مثال اگر شخص 1 سال از بیمه شخص ثالث خود استفاده نکرده باشد یا به عبارتی 1 سال در تصادفی مقصر شناخته نشده باشد، برای تمدید بیمه شخص ثالث خود در سال آینده مشمول 5% تخفیف حق بیمه میشود. به همین ترتیب با افزایش تعداد سال عدم خسارت، درصد تخفیف نیز افزایش مییابد.
کاربری خودرو تعیینکننده میزان ریسک خودرو برای رخ دادن حادثه و همچنین میزان هزینه معمول در یک حادثه رانندگی است. برای مثال خودروهای تاکسی یا آموزش رانندگی، بیشتر در معرض حوادث رانندگی هستند و باید حق بیمه بیشتر پرداخت کنند.
در مقابل تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث، جریمه دیرکرد آن موجب افزایش حق بیمه میشود. همانطور که اشاره کردیم بیمه شخص ثالث برای تمامی دارندگان وسایل نقلیه اجباری است. درصورتیکه در تمدید بیمه شخص ثالث وقفهای بیفتد به صورت روزشمار مبلغی به حق بیمه اضافه خواهد شد که برای خودروهای مختلف متفاوت است. اضافه شدن جریمه دیرکرد به حق بیمه به صورت روزشمار تنها تا 365 روز محاسبه و اعمال میشود؛ به این صورت که جریمه دیرکرد یک سال با دو سال فرقی ندارد.
پوشش به معنای تعهد مالی شرکت بیمه در مقابل بیمهگزار است. میزان پوشش از موار دیگری است که تعیین کننده حق بیمه است .حداقل میزان پوشش مالی تعیین شده از جانب بیمه مرکزی در سال 98، 9 میلیون تومان است که بیمهگزار میتواند با پرداخت حق بیمه بیشتر، پوشش مالی بالاتری را خریداری کند. برای مثال اگر خسارت وارد شده به زیاندیده در یک حادثه رانندگی 10 میلیون تومان باشد و فرد مقصر حداقل میزان پوشش مالی را خریداری کرده باشد، باید مابهتفاوت 1 میلیون تومان خسارت وارد شده را شخصاً تقبل کند در صورتیکه با پرداخت حق بیمه اندکی بیشتر و خرید پوشش 12 میلیون تومانی لازم نبود هیچ هزینهای را جدا از خسارت پرداختی شرکت بیمه بپردازد
همانطور که گفتیم، بیمه مرکزی هر ساله حداقل و حداکثر حق بیمه را به شرکتهای بیمه ابلاغ میکند. بر این اساس شرکتهای بیمه میتوانند در این بازه قیمتی، مبلغی را که برایشان مطلوب است به عنوان حق بیمه به متقاضیان بیمه شخص ثالث اعلام کنند. تفاوت قیمتی بین شرکتهای بیمه از همین مورد نشأت میگیرد. چرا که بعضی از شرکتها با اعمال تخفیفهای مجاز قیمت پایینتری را به بیمهگزاران ارائه میدهند. با این حال حتی بعد از اعمال تخفیف حق بیمه دریافتی از بیمهگزار نباید از حداقل حق بیمهای که بیمه مرکزی اعلام کرده است کمتر باشد.
مدت اعتبار بیمهنامه شخص ثالث میتواند از چند روز تا یک سال باشد. برخی از شرکتهای بیمه، بیمه شخص ثالث را به صورت روزشمار نیز ارائه میدهند. در کل خرید بیمه شخص ثالث به صورت سالانه مقرونبهصرفهتر است. برای مثال قیمت بیمهنامه شش ماهه از نصف قیمت بیمهنامه یک ساله بیشتر است. چرا که بیمههای کوتاه مدت برای شرکتهای بیمه ریسک بیشتری دارند.
آیا می توان جریمه دیر کرد بیمه شخص ثالث را کاهش داد؟
همانطور که در قسمتهای قبل توضیح دادیم به دلیل اجباری بودن بیمه شخص ثالث برای تمامی دارندگان وسیله نقلیه، نداشتن آن حتی برای مدت یک روز عواقبی در پی خواهد داشت. افراد ممکن است به دلایل متعددی تاریخ اتمام یا همان سررسید بیمهنامه خود را فراموش کنند؛ مواردی مانند مشکلات مالی، فراموشی، سهلانگاری، عدم دسترسی به دفتر نمایندگی بیمه و ... . در چنین شرایطی جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث به صورت روزانه محاسبه و به حق بیمه شخص اضافه می شودکه به هیچ عنوان قابل بخشش و تخفیف نیست.
عواقب دیرکرد تمدید بیمه شخص ثالث
به غیر از عواقب مالی ،مشکلات یگی نیز وجود خواه اشت که علاوه بر خسارت مالای بالا موجب صرف زمان زیای نیز خواهد بود .از عواقب اصلی نداشتن بیمه شخص ثالث عبارتند از : متوقف شدن توسط پلیس راهنمایی و رانندگی پلیس راهنمایی و رانندگی در صورت شناسایی خودروی فاقد بیمه شخص ثالث آن را متوقف میکند و به پارکینگ انتقال میدهد. در این حالت شخص خاطی باید بیمهنامه شخص ثالث دارای اعتبار تهیه کند و علاوه بر پرداخت جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث که به حق بیمهاش اضافه شده است، هزینه پارکینگ را نیز بپردازد.
در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث در تصادفات، چه فرد مقصر باشد و چه زیاندیده؛ به مشکلات جدی بر خواهد خورد. درصورتیکه مالک خودرو، مقصر باشد باید تمامی هزینه را شخصاً بپردازد. در بعضی از مواقع به ویژه اگر فوت یا خسارات بدنی دیگر در اثر حادثه رخ دهد، خسارت مالی جبرانناپذیری برای راننده مقصر به همراه خواهد داشت. در صورتیکه راننده فاقد بیمه شخص ثالث در حادثه رانندگی زیاندیده باشد نیز ممکن است با مشکلاتی مواجه شود. چرا که پلیس راهنمایی و رانندگی برای ارائه گزارش به مدارک هر دو طرف نیاز دارد. از طرفی شرکت بیمه طرف قرارداد با خودروی مقصر نیز ممکن است در پرداخت خسارت به راننده زیاندیده فاقد بیمه شخص ثالث مشکلاتی به وجود آورد.
خرید و فروش خودروی فاقد بیمه شخص ثالث
در صورتیکه مالک خودروی فاقد بیمه شخص ثالث قصد معامله آن را داشته باشد ابتدا باید برای وسیله نقلیه خود بیمه شخص ثالث تهیه کند چرا که امکان خرید و فروش خودرویی که تحت پوشش بیمه شخص ثالث نیست وجود ندارد.
افزایش حق بیمه ناشی از جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث
همانطور که توضیح دادیم درصورتیکه تمدید بیمه شخص ثالث با تأخیر انجام شود به صورت روزشمار مبلغی به عنوان جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث به حق بیمه شخص ثالث افزوده خواهد شد. گاهی ممکن است این مبلغ به یک میلیون تومان نیز برسد و این مبلغ مشمول هیچگونه تخفیف یا بخشودگی نمیشود. در صورتیکه خودرویی دارای تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث باشد در صورت تأخیر در تمدید بیمهنامه، تعداد سال تخفیف آن حفظ خواهد شد. برای مثال اگر خودروی فرد یک سال تخفیف عدم خسارت داشته باشد و به دلیل دیرکرد در تمدید بیمهنامه مشمول جریمه شود، باید جریمه دیرکرد را بدون احتساب تخفیف و به صورت کامل بپردازد اما در حق بیمه اصلی 5% تخفیف خواهد داشت و تعداد سال تخفیف عدم خسارت خودرو نیز از بین نمیرود.
تمدید بیمه شخص ثالث با شرکت بیمه ای متفاوت
در بسیاری از مواقع فرد ممکن است به دلایلی مانند عدم رضایت از نحوه سرویسدهی شرکت بیمه یا تفاوت قیمتی و غیره قصد تمدید بیمه شخص ثالث خود با شرکتی دیگر را داشته باشد. در این صورت روند و تمامی مدارک با حالتی که تمدید بیمهنامه از طریق شرکت قبلی انجام شود یکسان است. درصورتیکه بیمه شخص ثالث دارای تخفیف عدم خسارت باشد و فرد بیمهنامهاش را با شرکتی متفاوت تمدید کند، تخفیف بیمهنامه از بین نمیرود.
انتقال بیمه شخص ثالث به مالک جدیدخودرو
بیمه شخص ثالث مانند بیمه بدنه نیست که تنها متعلق به شخص است به این معنا که بیمه شخص ثالث می تواند متعلق به شخص یا خودرو باشد .در صورت معامله خودرو مالک جدید خودرو میتواند بیمه نامه را به نام خود ثبت کند که در این صورت الحاقیه ضمیمه بیمه نامه می شو مبنی بر تغییرمالک بیمه نامه و یا می تواند مشخصات بیمه نامه را تغییر ندهد چرا که شماره شاسی خودرو در بیمه نامه درج شده است و از آن جایی که کارت خودرو به نام مالک جدید است مشکلی پیش نخواهد آمد .
انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث
در برخی از موارد فرد مایل به انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث خود به خودرو دیگری است این انتقال به دو صورت امکان پذیر است .در مواردی ممکن است فرد قصد فروش خودروی خود را داشته باشد. در این حالت میتواند تخفیف بیمهنامه خود را به خودروی جدید خود انتقال دهد. از طرفی در مواردی ممکن است فرد قصد داشته باشد که تخفیف عدم خسارت بیمهنامهاش را به شخص دیگری انتقال دهد. در این حالت انتقال تخفیف بیمهنامه تنها در یک خانواده و بین مادر، پدر و فرزندان امکانپذیر است. در انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث باید به قانون خوردور های مشابه دقت داشت. قانون خودروهای مشابه به این صورت است که انتقال تخفیف بیمهنامه تنها بین خودروهایی با کاربری مشابه امکانپذیر است و امکان انتقال تخفیف بیمهنامه از خودروی سواری به بارکش وجود ندارد.
بعد از گم شدن بیمه شخص ثالث چه روندی را باید طی کرد ؟
اولین قدم بعد از گم شدن بیمه شخص ثالث گزارش فوری آن به نمایندگی بیمه است. برای بیمه شخص ثالث المثنی صادر نمیشود و تنها گواهی صادر میشود. برای دریافت گواهی ابتدا باید به مجتمع بیمهای که بیمهنامه از آن صادر شده است مراجعه کرد. در صورتی که فرد شرکت بیمه خود را فراموش کرده است، میتواند با هریک از موارد شماره پلاک خودرو، شماره شاسی، شماره موتور یا شماره بیمهنامه از طریق سایت بیمه مرکزی مشخصات بیمهنامه را استعلام کند. مدارک لازم جهت ارائه به مجتمع بیمه نیز سند خودرو و کارت شناسایی است. ارزش قانونی این گواهی هیچ تفاوتی با اصل بیمهنامه ندارد. نمایندگی بیمه تعداد کوپنها و تخفیف عدم خسارت مشخصات دیگر بیمهنامه قبلی را استعلام میکند و در گواهی بیمه شخص ثالث درج میکند. در صورتیکه بعدها شخص در حادثه رانندگی دچار خسارت شود الحاقیهای مبنی بر استفاده از بیمه شخص ثالث و از بین رفتن تخفیف عدم خسارت ضمیمه گواهی بیمه خواهد شد. صدور گواهی بیمه شخص ثالث رایگان است.
قانون بیمه شخص ثالث در سال 96 دستخوش تغییراتی شده است هر کس به عنوان بیمه گذار بیمه شخص ثالث بهتر است درباره این تغییرات اطلاعات کافی داشته باشد .قانون جدید بیمه شخص ثالث در موارد زیر دچار تغییراتی شده است که به توضیح درباره آنها می پردازیم.
خوشبختانه در سال 96 الحاقیه حذف شده است و در صورت بروز خسارت، مابهتفاوت مبلغ ناشی از افزایش نرخ دیه و حق بیمه توسط صندوق خسارات بدنی پرداخته میشود و دیگر نگرانی بابت خرید الحاقیه وجود ندارد.
در قانون جدید بیمه شخص ثالث نرخ این بیمه برای رانندگان با نمره منفی بالا و سابقه تخلفات رانندگی زیاد با سایر افراد فرق میکند . قطعاً این افراد باید حق بیمه بیشتری نسبت به افراد کم تخلف بپردازند زیرا ریسک خسارت این افراد بیشتر است.
در قانون جدید بیمه شخص ثالث درصورتیکه فردی با صحنهسازی و تقلب اقدام به دریافت خسارت از بیمه کند، به حبس تعزیری محکوم میشود و باید دو برابر مبلغ خسارت دریافت شده از بیمه را پرداخت کند. در این قانون راننده مقصر حادثه تحت هیچ شرایطی زندانی نمیشود.
مطابق قانون جدید بیمه شخص ثالث درصورتیکه راننده مقصر به دلیل رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی باعث بروز حادثه شده باشد، باید بخشی از خسارت وارد شده را پرداخت کند.
این قانون برای شرکتهای بیمه هم در شرایطی جریمه در نظر گرفته است. اگر مدارک بیمهگزار کامل باشد و دادگاه رأی مبنی بر دریافت خسارت به نفع بیمهگزار داده باشد، درصورتیکه شرکت بیمه در پرداخت خسارت تأخیر کند باید جریمه بپردازد.
در قانون جدید بیمه شخص ثالث به راننده مقصر هم توجه شده است. در این قانون خسارات جانی(هزینه پزشکی) راننده مقصر مطابق بیمهنامه پرداخت میشود؛ درصورتیکه در قانون قدیم فقط فوت و نقص عضو تحت پوشش بیمه حوادث راننده قرار میگرفت.
درصورتیکه حادثه رخ داده به علت خرابی راه، نبود علائم راهنمایی و رانندگی و... باشد، شرکت بیمه میتواند نسبت به دریافت خسارت از ارگان مربوطه اقدام کند. میزان خسارت طبق رأی دادگاه اعلام میشود.
درصورتیکه حادثهای رخ دهد و کمتر از 9 میلیون تومان به خودروی زیاندیده خسارت وارد کند، برای دریافت خسارت از بیمه نیازی به کروکی و گزارش پلیس نیست. در این حالت بیمه با حضور خودرو طرفین حادثه و مدارک مورد نیاز هزینه خسارت را پرداخت میکند. .
هنگامی که شما بیمه شخص ثالث برای خوردو را برای وسیله نقلیه خود ، و در واقع برای مسئولیت رانندگی خودتان اختیار می نمایید .با آسایش و خیالی راحت می توانید از رانندگی خود لذت ببرید .دیکر نگران خطرات احتمالی نخواهید بود و جبران خسارت ها به عهده شرکت بیمه خود قرار می دهید . ضمنا داشتن این بیمه نامه بر اساس قانون اجباری هست و شما برای رانندگی خودرو ویا هر وسیله نقلیه موتوری می بایست پیشتر آن را اختیار کرده باشید.
دیه قتل در صورتیکه صدمه و فوت هر دو در یکی از ماههای رجب ،ذی قعده ، ذی حجه و محرم و یا در حرم مکه معظمه اتفاق بیافتدعلاوه بر دیه کامل به عنوان تشدید مجازات باید یک سوم دیه اضافه تر بپردازد.
بلی ، در اینصورت شرکت بیمه گر مکلف به پرداخت تمامی دیات می باشد .
نداشتن بیمه نامه برای وسیله نقلیه خلاف قانون است و تبعات زیر را برای شما به دنبال خواهد داشت : -در صورت وقوع حادثه رانندگی هیچ شرکت بیمه ای خسارت پرداخت نمی کند : -هر موقع که بخواهد بیمه شخص ثالث بخرد ، علاوه بر حق بیمه جدید ،حق بیمه روزهایی را هم که وسیله نقلیه او بیمه نداشته (تا حداکثر یکسال) را بپردازد .
خیر متاسفانه در حالت بروز چنین مواردی شرکت بیمه گر تعهد بالاتر از سقف را پرداخت نخواهد کرد و مبلغ خسارت مازاد باید از طرف شخص وارد کننده خسارت پرداخت شود .
خیر افت قیمت اتومبیل شامل پوشش بیمه نامه نمی باشد .
هر نوع دیه یا ارزش ناشی از صدمه ، شکستگی ، نقص عضو ، از کار افتادگی (جزئی یا کلی ، موقت یا دائم ) یا دیه فوت شخص ثالث به سبب حوادث مشمول بیمه موضوع این قانون است هزینه درمان و معالجه نیز چنانچه مشمول قانون دیگری نباشد جز تعهدات بیمه گر موضوع این قانون خواهد بود .
شامل کلیه خسارت ها مالی می باشد که از محل مسئولیت دارندگان و رانندگان وسیله نقلیه موتوری، زمینی ،و حوادث رانندگی متوجه اشخاص ثالث می شود و شرکت های بیمه تا سقف تعهدات مندرج در بیمه نامه به جبران خسارت های یاد شده اقدام می نمایند.
بیمه شخص ثالث خسارت های مالی و بدنی ناشی از تصادف ، سقوط ، واژگونی ، آتش سوزی یا انفجار وسیله نقلیه بیمه شده و نیز خسارت های که از محصولات وسایل مزبور به اشخاص ثالث وارد می شود را تحت پوشش قرار می دهد .
خیر ،حق بیمه در بیمه اجباری شخص ثالث مطابق با ریسک خسارت جانی و خسارت مالی منتقل شده به شرکت بیمه تغییر می کند این ریسک در مورد وسیله نقلیه با عمر بالا و رانندگانی که بیشتر تخلف می کند و بنابراین خود و دیگران را بیشتر در معرض خطر قرار می دهند افزایش می یابد اما در بیمه بدنه وسیله نقلیه که بیمه اختیاری است حق بیمه متناسب با قیمت خودرو تغییر می کند .
بله اما به ازای هر روز تاخیر تا حداکثر یکسال باید برای دریافت بیمه نامه جدید جریمه پرداخت کنیم که این جریمه به صندوق تامین خسارت های بدنی تعلق دارد.